• Eko škola - výzva

          • Milí žiaci, milí učitelia, milá škola,

            Eko škola si pre vás pripravila výzvu:

            Od 1.marca do 24.marca vyskúšajte nekupovať to, čo nepotrebujete. Napr. oblečenie, balené vody, čipsy, džúsy hračky... Ak i len kúpite menej, skúste si to zapísať, že od koľko vecí ste sa odhovorili a po jarných prázdninách sa môžete zapísať pani učiteľke Hrnkovej, alebo pani učiteľke Ružovej na formulár zapojenia sa. Tento i ďalší školský rok nám ide o to, aby sme šírili a prehlbovali na našej škole myšlienku, že všetci spoločne vieme spoločnými silami znížiť odpad a byť menej konzumní a šetriť tak životné prostredie i naše peňaženky.

            Ušetríte svoje peniaze a prírodu! Dva-krát si rozmyslite čo si kúpite.

            Zapojte sa a prekonajte sa!

            Prajeme krásny deň!

            Vaše kolégium Zelenej školy

          • 2.A Zábavná veda

          • Zábavná veda

            Viete, že veda môže byť aj zábavná? Bez poučiek a vzorcov je priam stvorená pre našich malých vedátorov. Žiaci 2.A a 2.B triedy sa o tom presvedčili, keď s „vedátorkou“ pani Ali Ďurkovičovou uskutočnili sériu pokusov na tému VODA zázračná kvapalina.

            Štyri pokusy druhákom poodhalili niektoré fyzikálne vlastnosti vody: prvý pokus „Špinavé ruky“ bol zameraný na povrchové napätie vody a jeho vlastnosti. Hravou formou sa presvedčili, že veľmi ľahké látky sa na vode nepotopia a že pomocou prsta, namočeného do tekutého mydla, dokážu rozhýbať ľahučké objekty (sušenú majoránku) po jej hladine.

            Druhý pokus „Farebné fľaše“ mal žiakom sprostredkovať vedomosť o tom, že voda je výborné rozpúšťadlo a zároveň sa naučili, čo je to filtrácia vody, a na čo slúži. Druháci do fľaše s vodou postupne vložili po dva pásiky krepového papiera (žltý a modrý), žltá farba vody po pridaní modrého pásika sa zmenila na krásnu zelenú. Filtráciou deti následne oddelili pevné látky od kvapaliny.

            Tretí pokus mal názov „Stavbári a architekti“, vedátorom ukázal, ako ľudia v minulosti stavali vežu v Pise a pyramídy v Egypte, a čo sa s nimi stalo. Pokus preveril vzájomnú spoluprácu detí v skupine, ako aj ich vynachádzavosť pri hľadaní ťažiska telies a ich rovnováhy. Voda aj v tomto prípade zohrala svoju rolu, súvisela s jej potrebou pri výstavbe týchto objektov. 

             

            Posledný pokus bol pomenovaný „Dažďové kvapky“. Deti si vyrobili vo veľkom sklenenom valci „búrku“ s mrakmi a dažďovými kvapkami. Tento fyzikálny pokus malým vedcom sprostredkoval kolobeh vody v prírode, naučil ich, ako vznikajú mraky a čo je to gravitácia. Spoznali aj, ako sa pracuje s pipetou a jej využitie pri pokusoch. Ďakujeme za krásne vedecké pokusy.

             

                                                                                               Žiaci 2. A a 2. B a ich triedne učiteľky

             

          • VEĽKÁ ČITATEĽSKÁ SÚŤAŽ - ČITATEĽSKÝ ORIEŠOK 10

          • Tak ako každý rok, i v tomto školskom roku sme sa zapojili  už do 10.ročníka  veľkej čitateľskej súťaže – ČITATEĽSKÝ ORIEŠOK 10.

            Príbehy a úlohy s nimi spojené boli zamerané na  čítanie s porozumením, vnímanie medzipredmetových vzťahov, logické myslenie, rozvoj predstavivosti, obrazotvornosti .

            Vo výtvarnej časti žiaci zapojili svoju fantáziu a snažili sa prepojiť dva príbehy do jedného.

            Ocenení žiaci získajú diplom od nakladateľstva RAABE a hodnotné ceny.

            Veľké poďakovanie patrí všetkým zapojeným žiakom i pani učiteľkám, konkrétne :

            • 1.A pod vedením p.uč. Srnkovej,
            • 1.C pod vedením p.uč. Rebejovej,
            • 2.C  pod vedením p.uč. Zemanovej,
            • 2.D pod vedením p.uč.Vaškovej
            • 4.A pod vedením p.uč. Antalíkovej,
            • 4.B pod vedením p.uč.Babušíkovej
            • 4.C pod vedením p.uč. Záhorec Brotkovej.

            Všetkým súťažiacim držíme palce.                                          Mgr. Adriana Záhorec Brotková

          • WORKSHOP  - VČELOBAL – Chránime prírodu

          • V utorok 27.02. sme sa my, žiaci 1., 2., 3. a 4. ročníkov stretli s tímom Včelobalu. S ich pomocou sme si vyrobili vlastný grafický návrh a pomocou voskovania sme vytvorili prírodné bavlnené voskové obrúsky na potraviny.  Vyskúšali sme si samotné voskovanie .

            Dozvedeli sme sa , ako sa správne o obrúsok starať – pokrčíme ho  a zohrejeme teplom rúk, vďaka voskovej vrstve sa ľahko prispôsobí akémukoľvek tvaru. Potraviny udrží dlhšie čerstvé a ľahko priľne aj na misu či pohár. Po použití Včelobal opláchneme vlažnou vodou alebo použite ekologický prípravok na umývanie a jemnú hubku. Po umytí stačí nechať vyschnúť alebo utrieť utierkou.

            Vieme , že Včelobal je skvelý na balenie čerstvého chlebíka a pečiva. Pečivo bude dýchať, na rozdiel od papierového vrecka si zachová  svoju čerstvosť aj na piaty deň.

            Voskové obrúsky Včelobal sú vhodné aj na balenie syrov, ktoré sa nezaparia a udržia si svoju čerstvú chuť. Výnimkou sú plesňové syry, ktorým bude lepšie v inom ekologickom obale.

            Je tiež nápomocný pri zbieraní šípok, malín, černíc a iných malých zdravých plodín, pretože je ľahko tvarovateľný do rôznych tvarov vreciek či kornútkov.

            Aj týmto spôsobom môžeme spoločne prispieť k ochrane prírody.

            Pozdravujú kreatívni žiaci 1.stupňa ZŠ

          • Školský ples

          • Dňa 22. februára sa u nás v škole uskutočnil premiérovo 1. Žiacky školský ples. Z iniciatívy žiačok 9. ročníka a p.uč. Korompaiovej sa žiacky školský parlament rozhodol udalosť zorganizovať. V priestoroch veľkej telocvične sa v oblekoch, košeliach a spoločenských šatách zišli žiaci a žiačky 8. a 9. ročníkov. Spoločne s pani učiteľkami sa zabávali až do neskorších večerných hodín. Na plese nechýbala večera, torta, tombola, spevácke a tanečné vystúpenia detí z tanečnej školy House of Dance či voľba kráľa a kráľovnej plesu. Ďakujeme všetkým žiakom a pani učiteľkám, ktoré sa zapojili do príprav a výzvu pripraviť ples zvládli vynikajúco. Dúfame, že budúci rok opäť uskutočníme ďalší úspešný ročník. 

          • Valentínska pošta

          • Tradične aj tento rok sme pri príležitosti 14. februára – Dňa všetkých zaľúbených, zorganizovali v našej škole písanie valentínskej pošty. Zástupcovia školského žiackeho parlamentu poštu roztriedili a poroznášali svojim majiteľom do každej triedy. Pozdravy či už pre spolužiakov alebo učiteľov boli veľmi pekné, úprimné ale aj vtipné. Ďakujeme za množstvo valentínok, ktoré ste vytvorili a potešili svojich kamarátov.

          • Detský čin roka

          • V našej škole sa počas februára uskutočnila zbierka pre deti z detských domovov – Detský čin roka. Najviac hračiek, kníh a spoločenských hier sme dostali od žiakov prvého stupňa. Chceli by sme sa vám, všetkým darcom, veľmi pekne poďakovať za to, že ste sa dokázali vzdať svojich vecí pre radosť iných detí.

          • Dejepisná olympiáda

          • Naši dejepisári nesklamali

            Dňa 5. februára 2024 sa uskutočnilo okresné kolo dejepisnej olympiády. Náročný test sa skladal z troch častí. V prvej museli súťažiaci odpovedať na otázky z histórie vybraných hradov a zámkov Slovenska, v druhej z učiva dejepisu príslušného ročníka a v tretej z regionálnej histórie Nitry. Našu školu reprezentovali Andrej Ján MasarykJanka Maľová (obaja VII.C), ktorí sa po náročnej príprave vo veľkej konkurencii nielen nestratili, ale zaznamenali fantastický úspech. Janka dosiahla 89,5 bodov (zo 100) a obsadila tretie miesto, Andrej s rovnakým počtom bodov (pri rovnosti rozhodli o poradí body za prvú časť otázok o hradoch) obsadil druhé miesto a zabezpečil si tak postup do krajského kola. Obom účastníkov gratulujeme za vynikajúcu reprezentáciu našej školy a Andrejovi budeme držať palce v ďalšom kole.

             

                                                                                                            Peter Vasaráb

          • 4.A Projekty

          • Lesné spoločenstvo, tak znela téma projektu, ktorý deti robili. Cieľom práce na projekte bolo zhrnutie vedomostí, vlastných skúseností z daného tematického celku a nadobudnutie praktických zručností pri tvorbe projektu s využitím priestorových prvkov. Štvrtáci odprezentovali svoje projekty na hodine prírodovedy pred spolužiakmi a triednou učiteľkou. Výsledky ich práce skrášľujú triedu. Už sa tešíme na ďalšie projekty.

          • Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu

          • Riaditeľka školy prerušuje výchovno-vzdelávací proces pre žiakov ZŠ Škultétyho 1, Nitra, vrátane ŠKD a ŠJ v termíne

            od 13. 02. 2024 do 19. 02. 2024 vrátane.

            Vyučovanie začne v utorok  20. 02. 2024.

            Odôvodnenie:
            Z dôvodu vysokej chorobnosti žiakov RÚVZ v Nitre vydal rozhodnutie o zákaze prevádzky Základnej školy Škultétyho 1, Nitra od  13. 2. 2024 do 19. 02. 2024 vrátane.

            Rozhodnutie bude rodičom doručené cez Edupage. Rodičia žiakov prvého stupňa ho môžu použiť ako podklad na vystavenie OČR.

          • Hviezdoslavov Kubín I. stupeň

          • Na našej škole sa uskutočnilo školské kolo súťaže

            Hviezdoslavov Kubín I. kategória žiaci 2. – 4. ročníka ZŠ v prednese poézie a prózy, zúčastnilo sa 32 žiakov.

            Výsledky sú nasledovné:

            Poézia:   

            1. miesto     Nina Ďurková IV. C

            2. miesto     Lucia Molnárová III. C

            3. miesto     Michal Bednárik IV. A

            Próza:     

            1. miesto      Teo Tvrdoň III. C

             2. miesto     Eliška Danišíková IV. B

             3. miesto     Adrián Michalovič IV. B

            Do obvodového kola postupujú:

            Nina Ďurková a Teo Tvrdoň

            Obvodové kolo bude 27. 2. v KOS Nitra.

          • Karneval

          • Dňa  02. 02. 2024 sa uskutoční školský karneval v priestoroch veľkej telocvične.

            Tešíme sa na zaujímavé a originálne masky, na ktoré čaká sladká odmena.  

          • 4.C umelecký prednes

          • Dnes sa v 4.C triede uskutočnila súťaž v prednese poézie a prózy – Hviezdoslavov Kubín.

            Pripomenuli sme si život a dielo P. O. Hviezdoslava a užili si pekný triedny kultúrny program. Vypočuli sme si básne i prozaické príbehy. Najlepší recitátori získali pekné diplomy a malé darčeky. Odmenení boli aj ostatní recitátori . Všetkým žiakom patrí veľká pochvala za peknú a svedomitú prípravu.

            Kategória poézia :   1. miesto : Nina Ďurková

              2.miesto : Michaela Borothová

              3.miesto : Matúš Paška

            Kategória próza :     1.miesto : Matúš Solgaj

              2.miesto : Matej Prešinský

              3.miesto : Liliana Oškerská

            Výhercom blahoželáme.

          • Deň bez internetu

          • Deň bez internetu

            Pamätáš si, kedy si bol naposledy reálne aspoň deň offline? Naše životy sú už natoľko späté s internetom, že sme zabudli tráviť čas bez neho. Ani si neuvedomujeme, koľko skvelých činností nám vymizlo zo života, lebo ho trávime mnohokrát zbytočným scrollovaním.
            V pondelok, 29. januára, je Medzinárodný deň bez internetu. Priprav si teda niekoľko činností, ktoré by si mohol pokojne robiť bez internetu. Môžeš sa venovať napríklad čítaniu kníh, prechádzkam v prírode, alebo hrať spoločenské hry s rodinou a priateľmi. Ver tomu, že Tvoj deň bude rozhodne bohatý na zážitky. No hlavne si ich uchovávaj vo svojej hlave a nie na sociálnych sieťach. Aspoň na jeden deň.

            Ak Ťa to ešte stále nepresvedčilo, tu je pár ďalších dôvodov, prečo si pripomenúť Medzinárodný deň bez internetu:
            • pretože je príliš ľahké vynechávať vzájomnú reálnu komunikáciu s rodinou, priateľmi a susedmi,
            • pretože internet môže byť návykový a tak nezaškodí šoková terapia – deň bez internetu,
            • pretože trávenie času na sociálnych sieťach nám neposkytuje dennú dávku vitamínov a         minerálov,
            • pretože my všetci potrebujeme čas na premýšľanie a reflexiu,
            • pretože reálny svet je obdivuhodné miesto,
            • pretože ak Ťa pobúril už len samotný nápad, určite potrebuješ deň bez internetu!

            Prajeme Ti príjemný deň bez internetu! 🌳🌲🌳

            Žiaci školského parlamentu

          • Hviezdoslavov Kubín 2.st.

          • Dňa 16.1. 2024 sa uskutočnilo školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín v detskom prednese poézie a prózy. 

            Postupujúci školského kola:

            II. kategória:

            poézia - 1. miesto: Sára Galatová (6.A)

            próza -   1. miesto: Melanie Mikulová (5.C)

            III. kategória:

            poézia - 1. miesto: Simona Naščáková (8.A)

            próza -   1. miesto: Brigit Gallová (9.A)       

            Víťazom blahoželáme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole. 

          • 4.C Tréneri v škole

          • V rámci programu Tréneri v škole, ktorý je zameraný na prepojenie viacerých športov, sme sa aj my, žiaci 4.C triedy,  zapojili tentoraz do   športových GOLFOVÝCH aktivít. Vyskúšali sme si správne držanie golfovej palice,  cvičili presnosť, správne sústredenie a spoluprácu v skupinách. Na záver sme si zasúťažili v zbieraní čo najväčšieho počtu presne zasiahnutých bodov. Odmenou  nám boli pekné diplomy.

            Pozdravujú žiaci 4.C triedy

          • Štvrtácka exkurzia do Hlohovca

          • 11. január 2024, krásny slnečný deň a naši štvrtáci odchádzajú na exkurziu do PLANETÁRIA v Hlohovci, kde majú prezentáciu o vesmíre blízkom i vzdialenom. Na prírodovede sa dozvedeli všetky tajomstvá aj záhady a v planetáriu mohli vidieť všetko v priamom prenose. Keďže nám prialo aj počasie, mohli sme spozorovať naše SLNKO, akoby bolo v našej bezprostrednej blízkosti. Pripravilo nám nádherné divadlo v podobe slnečných škvŕn o veľkosti našich piatich ZEMÍ. Potom sme mohli pozorovať najvrchnejšiu vrstvu nášho Slnka – KORONU a jej úžasné výbuchy hélia a ďalších plynov.

            Po týchto vesmírnych zážitkoch sme sa presunuli do minulosti na HLOHOVSKÝ ZÁMOK z 13. storočia. Tam nás čakala prehliadka historických priestorov, ktoré sú späté s významnými šľachtickými rodmi od Abovcov, Ilokovcov až po Thurzovcov, Forgáčovcov a jednej z najbohatších a najdlhšie obývajúcich rodín tohto zámku, Erdödyovcov. Mali sme možnosť vidieť hodinový stroj z obrovských ozubených kolies, ktorý voľakedy odpočítaval čas na zámku. Tančiareň s najstaršou knihou na zámku, v ktorej v minulosti tancovala aj samotná uhorská panovníčka Mária Terézia i ďalšie zachovalé pamiatky doby minulej. Nádherné nádvorie a krásny zámocký park s budovou unikátneho Empírového divadla, ktoré je jediné zachovalé v Európe, ktoré funguje dodnes, boli posledné miesta našej exkurzie za zaujímavosťami našej krajiny i nášho vesmíru.

          • Triedne RZ a Rada rodičov

          • Dňa 23. 01. 2024 sa uskutoční o 15,40 hod rada rodičov v zasadačke

            a triedne rodičovské združenia o 16,00 hod. v príslušných triedach.

    • Kontakty

      • Základná škola Škultétyho ul.
      • Základná škola pevná linka +421 0376518946 mobil: +421910 281 200 +421911 901 963 Školská jedáleň 0911 732 676
      • Škultétyho ul.1, Nitra Slovakia
      • zsskultetyho1_nitra Zelená škola nasa_zelena_skola_skultetyho
      • Základná škola Škultétyho 1, Nitra
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje