• 4.C Skutočne zdravá škola – Viem čo zjem – projektová hodina

          • Projekt „Viem, čo zjem“ patrí do celosvetového programu Nestlé Healthy Kids a
            na Slovensku v školskom roku 2023/2024 je to už ôsmy ročník.. Zapojením sa
            do projektu „Viem, čo zjem“ sme si aj my , žiaci 4.C , upevnili cenné vedomosti
            o význame zdravého stravovania. Prečítali sme si zaujímavosti zo sveta zdravej
            výživy a prácou v skupinách sme vytvorili farebné vitamínové plagáty.

            Pozdravujú žiaci 4.C triedy

          • Šaráda

          • Centrum voľného času Domino organizovalo aj tento rok podujatie Bláznivý piatok – šaráda. Zúčastnili sa jej žiaci 7.C triedy spolu s koordinátorkou p.uč. Korompaiovou. Súťažiacimi boli Miriam Miháliková a Martin Mikuš. V prvej disciplíne vytvorili humorný a výstižný text o kolektíve svojej triedy, ktorý museli odprezentovať naspamäť. Ďalej rôznymi zručnosťami, vedomosťami či pohybovými disciplínami ukázali, akí sú šikovní a zároveň videli, kde ešte majú rezervy. Za podpory svojich spolužiakov sa snažili získať čo najviac bodov. Napriek tomu sa v celkovom poradí umiestnili na 5. mieste a spoločne sme usúdili, že najdôležitejšie bolo zúčastniť sa a zabaviť sa. Dúfame, že sa žiaci zapoja aj do ďalších aktivít CVČ Domino.

          • Večerný beh Nitrou

          • V tomto roku sa konal už  51. ročník tejto súťaže, ktorej sa dnes, 15. 11. 2023 zúčastnili aj dvaja druháci z našej školy, Jakub Hlavatý a Matej Bojda z 2. B triedy .  Štartovali o 13:30 hod. z Ponitrianskeho námestia a pretekali v kategórii žiakov ročník 2014-2015.

            Jakub Hlavatý obsadil 2. miesto vo svojej kategórii. Celkovo bolo 7 pretekárov. Statočne bojoval aj jeho spolužiak Matej Bojda. Obom súťažiacim gratulujeme.

            Organizátori súťaže boli : UKF a Mesto Nitra

            Na súťaž pripravovala chlapcov p. uč. Pohronská

          • 4.B,C Plavecký kurz

          • V týždni od 06. do 10 novembra sa žiaci našej školy zúčastnili plaveckého kurzu v novootvorenom bazéne SPU. Organizácia celého kurzu ako aj prístup inštruktorov bol na vysokej úrovni.

            Ráno po príchode sme začali kurz spoločnou rozcvičkou a po nej nás čakali aktivity v bazéne, počas ktorých sme sa zdokonaľovali v našich plaveckých zručnostiach.  Osušili sme sa, oddýchli si v nových priestoroch plavárne a pochutnali si na teplej čokoláde.

            Pozdravujú štvrtáci

          • 4.B Halloween

          • "Krásny deň sme si prežili s HALLOWEENSKOU tematikou v 4.B. SJL - gramatika, čítanie s porozumením, slohová tvorba, MAT - počítanie násobilky aj sčitovania a odčitovania, slovné úlohy netradične po triede, čarovné čierne kartičky po chodbe, hádanky, kvíz, angličtina, vyhodnotenie s trick or treat, typickým pre západnú kultúru a záver darčeky - tetovačky, sladkosti a hlavne tancovanie. Užili a aj zažili sme si samostatnú prácu, ale hlavne tímovú spoluprácu.

          • Návšteva Ovocného sadu Lívia v Kolíňanoch

          • Dňa 7.11. žiaci III.A a III.C triedy pod vedením pani učiteliek Mgr. L. Zahoranovej a Mgr. M. Kružliak Pucherovej navštívili neďaleký Ovocný sad Lívia v Kolíňanoch. Privítali nás veľmi príjemní hostitelia v sprievode svojich verných spoločníkov- psov. Hneď v úvode nás previedli sadom a čo bolo úžasné, po celú tú dobu nám robili spoločnosť viaceré zvieratká. Pri objavovaní rôznych zákutí nás sprevádzali psy, mačky, na voľno sa pohybovali kone. Areál mal zachovaný permakultúrny charakter, príroda ešte stále hrala farbami, celé to tam pôsobilo akýmsi  prirodzeným a nenúteným dojmom. Prešli sme sa ovocným sadom, vinicami, prezreli si pôsobisko bobrov v blízkosti jazera, ktoré slúži vo veľkej miere na zachytávanie dažďovej vody a následné zavlažovanie. Po výživnej prechádzke sadom sme sa šli zahriať do vnútorných priestorov, kde sme pri praskajúcom ohni v krbe ochutnávali rôzne pochutiny. Začali sme s ochutnávkou miestnych druhov jabĺk, nasledovali sušené jabĺčka, detská výživa z plodov sadu a na záver delikatesa v podobe špecifického džemu jabloňovo. Všetko domáce, bez umelých chemikálií, postrekovači sladidiel. Skutočne sme si pochutili. Domáci nám porozprávali aj o vzniku sadu, o jeho postupnej premene s rešpektom na prírodu, aj o plánoch do budúcna. Páčilo sa nám natoľko, že sa v blízkej budúcnosti určite do sadu vrátime. Tento priestor  je totiž ako stvorený na učenie predmetov ako prírodoveda, vlastiveda či pracovné vyučovanie. Odporúčame vyskúšať všetkým.

          • Záložky

          • Projekt „Záložka do knihy spája školy“

            Jeseň v našej škole prináša so sebou aj zapojenie sa do medzinárodného projektu „Záložka do knihy spája školy“. Tento rok sa výroba záložiek niesla v duchu inšpirujúceho sveta rozprávok, básní a príbehov. Krásne a originálne záložky vyrábali žiaci 1. aj 2. stupňa pod umeleckým vedením ich triednych učiteliek, učiteľa a pani vychovávateliek. Žiaci spoločne vyrobili 475 záložiek, ktoré putovali až do Libochovíc. Našou družobnou školou bola ZŠ so ZUŠ J. E. Purkyně v Libochoviciach v Čechách. Od českých kamarátov sme opätovne dostali milé a jedinečné záložky, ktoré nás budú spájať pri čítaní kníh.

            Ďakujeme žiakom z 1.A,B,C,  2.A,B,C,D, 3.A,B,C, 4.A,B,C, 6.B, 7.B, 8.A,B,C, 9.A a pani učiteľkám a vychovávateľkám Srnkovej, Raczkej, Zemanovej, Vaškovej, Peniaškovej, Titkovej, Záhorec Brotkovej, Kružliak Pucherovej, Babušíkovej, Antalíkovej, Grujbárovej, Jancsovej, Arpášovej, Molnárovej a pánovi učiteľovi Adamcovi.                                                                   

                  Renáta Titková, školská knihovníčka

          • Olympiáda zo slovenského jazyka

          • Dňa 17.10.2023 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo postupovej súťaže Olympiáda zo slovenského jazyka, ktorá bola určená žiakom 8. a 9.ročníka. Jej cieľom je prehĺbiť, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov základných škôl v slovenskom jazyku a zvýšiť záujem o slovenský jazyk a literatúru.

            Súťaž bola rozdelená do niekoľkých častí: test s úlohami na porozumenie textu, transformácia textu a príhovor. Oceňujeme tvorivé úsilie a snahu všetkých zúčastnených žiakov.

            Umiestnenie bolo nasledovné:

            1. miesto: Simona Naščáková  /8.A/

            2. miesto: Vanesa Kozelová /9.A/

            3. miesto: Kristína Chlapečková / 9. A/

            Všetkým žiakom ďakujeme za účasť a preukázané vedomosti.

            Víťazom srdečne blahoželáme a Simonke Naščákovej držíme palce v okresnom kole, v ktorom bude reprezentovať našu školu 15.11. 2023.

          • 2.D Deň jabĺk

          • Dňa 23. 10. 2023 si žiaci 2. D pripomenuli  nielen „Deň pôvodných odrôd jabĺk“, ale aj výnimočnosť tohto druhu ovocia pre náš organizmus. Každý žiak si priniesol svoje vlastné jabĺčko a takto sme pozorovali a všímali si rôzne druhy jabĺk, ich veľkosti, tvary, farbu... a taktiež sme nevynechali ochutnávku nielen samotných jabĺk, ale aj jablkových výrobkov. Na hodine slovenského jazyka sme si prečítali rôzne zaujímavosti o jablku, na angličtine hrou sme sa oboznámili s jeho jednotlivými časťami a vývojovým cyklom, matematiku sme si precvičili jabĺčkovými príkladmi a na výtvarnej výchove sme si naše jabĺčka namaľovali. Najväčším prekvapením bol pre nás jablkový koláč, ktorý Martinko pripravil za asistencie svojej maminy a takto sme ukončili svoj tematický deň s jabĺčkom.

          • 4.A Vesmír

          • Vesmír predstavuje pre mnohých niečo neznáme, nakoľko jeho veľkosť je v porovnaní s naším malým svetom, respektíve Zemou naozaj ohromná. Žiaci 4.A triedy na hodine prírodovedy za krátku dobu načerpali množstvo nových poznatkov o vesmíre. Svoje vedomosti využili pri tvorbe svojich krásnych projektov, ktoré následne odprezentovali na vyučovacej hodine. Dospoznávania žiaci 4.A

          • 3.A List pre starých rodičov

          • List pre starých rodičov
            Mesiac úcty k starším sa rozhodli žiaci III.A triedy pod vedením p.uč. Zahoranovej poňať možno
            trochu netradičným spôsobom. Nakoľko sa na hodinách slohu učili, ako písať list, využili svoje
            novonadobudnuté schopnosti a napísali svojim drahým starým rodičom list. Vyjadrili im slovami
            a kresbou, akí sú pre nich dôležití, dokonca vložili do obálky aj drobný darček. S dobrým
            pocitom na srdci sme vložili listy do poštovej schránky a teraz už len budeme dúfať, že listové
            prekvapenie našich starých rodičov poteší aspoň tak, ako nás, keď sme ho v škole pre nich
            chystali.

          • 4.A Deň jabĺk

          • Dňa 20.10. si žiaci 4.A triedy pripomenuli "Deň jablka". Učenie v triede prebiehalo jabĺčkovou slovenčinou, pokračovalo to na pracovnom vyučovaní prezentáciou spojenou s ochutnávkou jabĺčok. Každý žiak si priniesol jablko a porota vyhodnotila jeho chuť, tvar, farbu...Poslednou vyučovaciu hodinou bola výtvarná výchova, kde žiaci maľovali jablko. Na záver dňa boli všetky deti odmenené jablkovou medailou. Dnešný deň mal pre žiakov veľký význam ohľadom zdravého životného štýlu a zároveň podporil kreativitu žiakov. Tematický deň ,,Deň jablka" ukázal svoje široké využitie vo vyučovaní v jednotlivých predmetoch.

          • Projekt Z jazyka do jazyka

          • Dňa 13. októbra sa v našej škole uskutočnilo podujatie Z jazyka do jazyka. Projekt napísali a zorganizovali žiačky Vanesa Kozelová, Vanessa Korchanová a Simona Naščáková spolu s p.uč. Korompaiovou. Akcia bola financovaná prostredníctvom Nitrianskej komunitnej nadácie v projekte Mladí nitrianski filantropi, rovnako ako vďaka mestu Nitra a organizácii Unicef Slovensko. Podujatia sa zúčastnili žiaci 3. – 9. ročníkov. Od skorého rána dobrovoľníci pripravovali s učiteľkami cudzích jazykov svoje stanovištia. Každý cudzí jazyk, ktorý sa v našej škole vyučuje mal stánok, v ktorom si žiaci pripravili pre spolužiakov hry na tabletoch, hry s kartičkami, prezentáciu danej krajiny, zaujímavosti a samozrejme najobľúbenejšou sa stala ochutnávka cudzokrajných jedál. Vďaka grantu sme pre školu mohli zakúpiť potrebné pomôcky, odmeny a zabezpečiť vyhotovenie pokrmov. Deň sa niesol v duchu skvelej atmosféry, hudby, smiechu a odovzdávania vedomostí medzi žiakmi. Podujatím sme si rovnako ako každý rok pripomenuli Erasmus day, vďaka ktorému môžeme so zahraničnými školami medzinárodne spolupracovať. Veľmi pekne by sme sa chceli poďakovať všetkým pedagógom a dobrovoľníkom, ktorí nám pomohli pripraviť náš projekt a sme vďační za vynaložené úsilie, energiu a čas. Dúfame, že sa podobné akcie budú opakovať častejšie.

          • 2.A Čítajte s nami

          • Čítajte s nami

            Aj v tomto školskom roku sa naši druháci zapojili do čitateľskej súťaže Čítajte s nami, ktorú vyhlasuje Krajská knižnica Karola Kmeťku v Nitre. Súťaž bude prebiehať od októbra 2023 do júna 2024 a nesie názov „Najznámejší knižní hrdinovia a hrdinky“. Druháci sa v jej prvom kole stretli s knižnými detektívnymi hrdinami, ktorí riešia rôzne záhady a detektívne prípady. Vo vynovených priestoroch KKKK na Klokočine druhákov privítala „čierna pani“, s mečom v ruke, ktorá deťom zábavnou formou priblížila detektívnych hrdinov. Žiaci počúvali s veľkým záujmom, sústredili sa na „čiernu pani“ (mimochodom, bola to skvelá pani knihovníčka priamo z knižnice), aby neskôr mohli odpovedať na desať kvízových otázok, za ktoré dostávali cenné body. Deti navzájom spolupracovali a zapájali pátračský rozum. Po stretnutí s „čiernou paňou“ si vypožičali knižky, ktoré určite doma prečítajú. O mesiac, opäť, navštívime knižnicu a už teraz sa tešíme na nové dobrodružstvá s knižnými hrdinami a s úžasnou pani knihovníčkou.

                                                                                                          Žiaci 2. A a Renáta Titková

          • 9.A Svetový deň duševného zdravia

          • Svetový deň duševného zdravia

            V rámci rôznorodých aktivít týždňa duševného zdravia, ktoré upriamujú pozornosť na potrebu starať sa aj o svoje mentálne zdravie, si žiaci 9. A, na hodine výtvarnej výchovy, vyskúšali nielen maľovať ale aj relaxovať. Art terapia patrí medzi činnosti, ktoré navodzujú pre telo i ducha uvoľnenie a možnosť prejaviť svoju tvorivú myseľ. Spojením maľovania s počúvaním príjemnej relaxačnej hudby, deviataci vytvorili krásne výtvarné dielka.    

             PaedDr. Renáta Titková

          • 4.C si pripomenula Svetový deň duševného zdravia

          • Pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia sme si aj my, žiaci 4.C triedy,  pripomenuli, že  duševné zdravie je základným ľudským právom pre všetkých ľudí.

            Duševné zdravie ovplyvňuje to, ako myslíme, cítime a konáme., vplýva na naše myslenie, náladu a správanie.

            Keď sa cítime duševne dobre, v duševnej pohode, môžeme sa bez problémov učiť  a spoznávať nové veci , užívať si voľný čas.

            Vieme, že je dôležité byť silný a odolný pi vyrovnávaní sa s problémami a ťažkosťami. Porozprávali sme sa o 12 zásadách dôležitých pre naše duševné zdravie :

            Prijímaj sám seba, maj k sebe úctu!

            Hovor o tom, či ťa trápi i o tom z čoho máš radosť.

            Buď aktívny, stanovuj si ciele, ktoré chceš dosiahnuť.

            Uč sa nové veci !

            Stretávaj sa s priateľmi .

            Rob niečo kreatívne.

            Zaujímaj sa o to, čo sa deje okolo teba.

            Neváhaj požiadať o pomoc, ak ju potrebuješ.

            Uč sa oddychovať.

            Zdolávaj prekážky, posúvajú ťa vpred.

            Neboj sa snívať!

            Ži naplno tu a teraz.

             

            Pozdravujú žiaci 4.C triedy

             

    • Kontakty

      • Základná škola Škultétyho ul.
      • Základná škola pevná linka +421 0376518946 mobil: +421910 281 200 +421911 901 963 Školská jedáleň 0911 732 676
      • Škultétyho ul.1, Nitra Slovakia
      • zsskultetyho1_nitra Zelená škola nasa_zelena_skola_skultetyho
      • Základná škola Škultétyho 1, Nitra
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje